Casa Spodsbjerg Christoffersen & Weiling Architects

PRODUCTS USED
KV1 5471R-051 1641T8 2471-081

CREDITS
Photography by Jesper Ray

SHARE

Casa Spodsbjerg sits within a beautiful plot facing the open sea, separating East and West Denmark. The architectural brief for Casa Spodsbjerg was to create a residence that could house a growing family with both children and grandchildren.

It would become a summer home for a couple and at the same time function as an ideal setting for family weekends and sunny summer holidays.

With unobstructed views onto the Storebælt, this impressive holiday home is nestled in an idyllic spot, facing a private beach. Completed in 2010 by Niels Christoffersen and Erik Weiling of Arkitema Architects (now founding partners at Christoffersen Weiling Architects), this home is designed to take advantage of the incredible sea views and sounds.

The house took inspiration from the previous building a traditional summer house from the 1920s, as well as more contemporary, natural influences. One of the main considerations was that the house should blend into the area. The new design was bigger than the existing structure, so it was important that the house was visually brought down in scale. Over time, the design grew organically to cover new needs and to adapt to the site specific aspects of the plot. 

The structure is composed of two staggered sections on a concrete foundation. The living room features floor-to-ceiling windows to achieve an unbroken view of the sea and beach. The kitchen is designed to a simple yet precise layout, with an emphasis on purity. Casa Spodsbjerg uses a limited number of exceptional materials in its design, including Dinesen Douglas wood, polished concrete and stainless steel. For this reason, the client and architect agreed that the KV1, finished in brushed stainless steel was a perfect fit. Surrounding the central tap, concrete is used for the kitchen base and internal forms, the floors are a light Dinesen hardwood and the ceilings covered with a warm, Dinesen slatted wood

Inspiration for the refined material palette of wood and concrete originated from the client and environment, explains architect and partner at Christoffersen Weiling Architects, Niels Christoffersen.

 ‘The client was inspired by summer houses created by the same design team on the island of Rømø, which are also in concrete and dark wood. Casa Spodsbjerg is situated in a mixed area with both permanent residences (in concrete) and summerhouses (in wood). Therefore the two materials were chosen to deliver a simple and natural architectural expression’.

 

The generous spa-like bath features the 1641T8 two handle mixer with bath spout with hand shower. This space is a serene area to gaze out to the Storebælt. In other bathrooms, the 2471-081 one handle built-in mixer is also used. 

The bathroom in the lower level of the house was originally designed as an indoor/ outdoor seawater relaxation area. The brief was to emphasise the connections with the sea and waves gently crashing against the shore. Practicalities came in the way of this exciting idea, but the final layout that replaced the draft design was no disappointment. The view from the relaxation area to the beach was intentionally open in order to allow a full view from the inside to the outside (to keep an eye on children playing). The shower combination 5471R-051 (which combines the 050 wall mounted head shower, with 5471R thermostatic mixer) seamlessly fits into this space. One dramatic design flourish, a surface roof light positioned directly above the 050 shower head allows beautiful natural light to pour in, enhancing the space further. 

DISCOVER MORE CASE STUDIES
CONNECT WITH VOLA
Posts from Instagram - follow us @vola.denmark